Rugbrød med surdej

Rugbrød med surdej – 2-3 stk


1. dags dej

 • 300 g surdej
 • 1 liter stuetempereret vand
 • 650 g rugmel
 • 350 g hele/knækkede rugkerner
 • 1 hvidtøl (33 cl)
 • 3 spsk. salt.

2. dags dej

 • 3 spsk. akacie- eller anden flydende honning/ahornsirup
 • 1 hvidtøl (33 cl)
 • 350 g rugmel
 • 150 g havregryn
 • 350 g sesamfrø
 • 125 g solsikkekerner
 • 125 g græskarkerner

Jeg bager altid mit eget rugbrød, kan slet ikke vende tilbage til det man køber i supermarkedet. Det købte brød smager faktisk ikke af meget i forhold til det man selv kan lave.
For et stykke tid siden hørte jeg Koplevs køkken på P1 som podcast, et rigtig godt madprogram med kokken Kjeld Koplev. Han har et program format som jeg er helt vild med, han snakker i en 4-5 minutter om noget mad-relateret (for det meste) og så kommer der en opskrift. Perfekt, håber han bliver ved i lang tid endnu da hans programmer, og ikke mindst stemme, giver mig 7 minutter hvor jeg bare slapper fuldstændig af.
Han testede for et stykke tid siden en masse rugbrødsopskrifter, og denne er inspireret af en af vinderne. Jeg har også et par andre opskrifter som også er meget gode, men denne er den sidste nye og måske bedste jeg har.

1 dag

Rør alle 1 dags ingredienser sammen og til dejen til hævning ved stuetemperatur til dagen efter.

2 dag

Ælt dejen fra dag 1  med ingredienserne for dag 2.  havregryn, kerner og frø kan erstattes med hvad man ellers har på lager. Kerner og frø hjælper til at holde rugbrødet fugtigt i længere tid.

Sæt dejen til hævning ved stuetemperatur i ca. 5 timer.

2-3 bageforme smøres med sesamolie, fyld dejen i formene og glat dem ud ved enten at pensle dem med vand eller ved at komme vand på hånden og trykke dejen rundt i formen. Nu skal brødene hæve tildækket i et par timer. Pas på at dejen ikke rammer det du dækker formen med når den hæver, hvis det sker får du ikke et nært så flot brød som du bør.

Hvis man vil have frø, kerner, birkes, gryn eller lignende på toppen skal man gøre det efter brødet har hævet. Drys hvad du vil hen over og giv det et klap så det hænger fast på brødet. Det er vigtigt brødet ikke har en tør overflade når du gør det her.

Lav 20-30 huller i brødene med en strikkepind og bag dem i ca. 1½ time ved 180 grader.  Hvis du laver 2 brød skal de have tættere på 2 timer.

Tag brødene ud af ovnen og dæk dem til med et stykke staniol, de skal blive i formen. Lad dem stå i et par timer og tag dem ud af formen, skæres ud og spises med et godt lag smør med det samme. De rugbrød der er i overskud kan nemt fryses ned.

Normalt har jeg rugbrødet liggende i en lukket plastikpose i køleskabet, så holder det sig friskt i lidt længere tid end hvis det er i brødskabet.