Test af mel

Jeg har i et stykke tid tænkt over hvad smagsforskellen egentlig er på det mel jeg har liggende i skuffen. Jeg havde både den helt almindelige slags hvedemel, den italienske type 00 mel og ølandshvede. Man hører jo altid at det ene er bedre end det andet, men når man laver en almindelig bolledej, betyder det så noget om man bruger den ene frem for den anden? Når der kommer gæster så er jeg jo nødt til at vide hvilken mel der giver det bedste brød 🙂

Konklusionen? Jeg må sige at smagsforskellen på almindelig hvedemel og type 00 er minimal, det største spring var til de boller der var lavet af den mere grove ølandshvede. Det gav en lidt mere grov bolle som man også ville kunne få ved at blande en smule grahamsmel i hvedemelet (sådan groft sagt).

Er den ene meltype bedre end den anden? Næh, egentlig ikke. Der er en lille smule forskel, men jeg syntes faktisk ikke nogen af dem var bedre end de andre. Alle bollerne var gode, opskriften holder 100% og vi har fået fyldt fryseren 🙂

De forskellige meltyper er altså ikke så forskellige i smag, men de kan så have forskellige egenskaber. Jeg syntes f.eks. at type 00 egner sig bedst til pizzabund, den virker bare mere medgørlig. Men passer det egentlig? Nu kan jeg jo selv helt blive i tvivl 🙂 Måske skal det testes en weekend hvor der er god tid…

Anyway, opskriften på bollerne er god. Den er der ikke noget i vejen med og jeg vil ikke have noget imod at lave disse boller når der kommer gæster.

 • 750 g mel
 • 5 dl vand
 • 15 g gær
 • 2 tsk salt
 • 1 tsk sukker

 1. Gær, salt og sukker røres ud i vandet.
 2. Tilsæt mel og ælt dejen i ca. 10 minutter indtil den er arbejdet godt igennem
 3. Sæt til hævning i 2 timer.
 4. Slå dejen ned og form ca. 12 boller (så bliver det nogle store boller)
 5. Stil til efterhævning i en halv time.
 6. Pensl med mælk eller æg og bag i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter.