Stegt and med appelsin-vanille sauce

Den anden dag faldt jeg over et godt tilbud, ænder til kr. 50! De var måske ved at brænde inde med dem? Så det blev til 2 fugle der fløj direkte i vores fryser.

Først ville jeg egentlig have langtidsstegt en, men tiden blev knap og så blev det “bare” til en almindelig omgang hurtig-and. Og hold da op hvor blev den lækker og saftig, der er altså noget over at tilberede en fugl i en lukket beholder. Det gør at alle safterne bliver inde i dyret i stedet for at fordampe i ovnen.

Opskriften er til dels inspireret af Valdemarsro´s Langtidsstegt and og så min egen kylling. Det skulle gå hurtigt så den blev klippet op, det kan også anbefales hvis den alligevel ikke skal serveres hel. Saucen er utrolig spændende, den bliver helt sikkert lavet til næste Mortensaften hvis jeg skal levere anden.

  • En and på ca. 3 kg
  • En lille håndfuld frisk timian
  • Salt / peber
  • 30 g smør
  • 2 økologiske appelsiner
  • 1/4 l. appelsinsaft
  • 1/2 stang vanille
  • 1/2 l. hønsebouillon
  • 1 tsk honning
  • Maizena

  1. Klip anden op ved brystbenet og gnid den med salt, peber og timian på begge sider.
  2. Skær smørret i stykker, appelsinerne i både og fordel begge dele i et stort ildfast fad og læg til sidst anden ovenpå.
    Tryk den flad så den er ligger så plant som muligt.
  3. Kom et stegetermomenter i anden, dæk fadet til med staniol og steg den i 45 minutter ved 180 grader.
  4. I en skål blandes appelsinsaft, den flækkede stang vanille (skrab kornene ud først og kom dem i skålen), hønsebouillon og indmad fra anden. Hæld det i fadet sammen med and/appelsiner og kom staniol over igen.
  5. Steg anden indtil den er 79 grader, tag dem ud og lad den hvile indtil du ikke brænder fingrene på den.
  6. Skru ovnen op på 250 grader, grovparter anden og læg den ind i ovnen i ca. 10-15 minutter intil skindet er gyldent og sprødt.
  7. Si skyen op i en gryde, skum fedtet fra og lad det bulderkoge indtil anden er ved at være færdig.
    Den skal smages til med lidt honning og salt / peber inden den serveres. Hvis den ikke er kogt helt ind skal den have lidt maizena.
  8. Velbekomme!