Surdej

Surdej


  • 200 g økologisk hvedemel eller grahamsmel
  • 1 spsk. honning
  • 1 spsk surmælksprodukt, f.eks. ymer
  • 2 dl vand
  • 1 tsk. salt

For et stykke tid siden gik der mug i min gode gamle surdej som jeg havde haft i et par år. Det viser sig at hvis man har kerner i surdejen så kan den nemmere blive fordærvet…
Hvad gør man når ens surdej bliver muggen? Går i panik selvfølgelig! Efter et par dybe vejrtrækninger gik jeg i gang med at undersøge hvordan man laver sådan en fra bunden af.
Efter et par forsøg fandt jeg denne opskrift, og den virker bare.

Bland sammen i en skål, dæk det til og stil det på køkkenbordet til dagen efter.

De næste 5 dage skal der hver dag blandes ½ dl. grahamsmel og tilsvarende vand i surdejen. Dejen skal have en konsistens som havregrød, hverken tør eller for vandet.

Fra dag til dag skal dejen gerne vise mere og mere liv, den begynder at vise bobler og lugte syrligt. Hvis der på 5 dagen ikke det er sket noget kan man komme lidt mere honning i og så vente et par dage ekstra.

Når dejen er færdig plejer jeg at stille den i køleskabet. Har læst mange steder at man skal lade den stå ved stuetemperatur og røre i den hver dag, men køleskabet fungerer nu rigtig godt for mig og jeg har stadig en rigtig god surdej. Husk at tage den ud hver 2 dag og rør godt rundt i den, ellers kan bundfaldet blive muggent.

Hver gang man bager skal man tilsætte lige så meget mel og vand som man har taget.