Ragout af oksekød

Ragout af oksekød – ca. 12 personer

  • 1,8 kg. okseinderlår eller klump
  • 300 g. røget bacon
  • 500 g. skiveskåret champignon
  • 500 g hakket chalotteløg
  • 8 fed finthakket hvidløg
  • 1/2 fl. rødvin – jeg brugte Eagle Crest Cabernet Sauvignon
  • ½ l. fløde
  • ½ dl. cognac (kan udelades)
  • 2 x dåse tomater
  • 1 dl. persille
  • 5 spsk. paprika
  • 2-3 spsk. hakket timian
  • Salt / peber

Ja jeg ved godt 1,8 kg kød er en del, men nu havde min slagter sådan et fint stykke liggende og vi fik gæster på besøg. Rester kan fryses ned, men pga. fløden er det ikke den bedste ret at lave til fryseren.

Jeg har længe haft lyst til at lave denne ret for gæster og fik endelig chancen. Den er nem at lave, svær at lave forkert og så kan den laves dagen før så den bare skal varmes igennem på selve dagen.

Vi serverede den sammen med bagt kartoffelmos og jeg var imponeret over hvor meget der rent faktisk blev spist. Hvorfor er det altid sådan når der bliver serveret kartoffelmos?

Skær kødet i tern på ca. 3×3 cm og vend det i paprika. Steg kødet i et par minutter i en gryde i smør eller olie indtil det er gyldent på alle sider. Hvis man laver en større portion er det en god idé at brune kødet over flere omgange. Tag kødet op af gryden.

Svits løg klare sammen med hvidløg og tag dem af varmen.

Bacon skæres i små stykker og steges sprøde på en pande. Tag dem af varmen og steg de skiveskårede champignoner i fedtet ved svag varme. Steg dem indtil der ikke længere er væske i panden.

Sæt gryden over blusset igen og tilsæt kød, løg / hvidløg, bacon og champignon. Kom rødvin, tomater, fløde, cognac og alle krydderier i gryden og lad det simre i ca 1½ time. Tilsæt lidt ekstra væde hvis den er ved at koge tør.

Husk at smage løbende på ragouten og krydr den efter behov.

Passer rigtig godt til kartoffelmos eller ris og et godt stykke brød med smør.