Verden bedste brød af Jim Lahey

Verden bedste brød af Jim Lahey

Det her er en af de største overraskelser jeg nogensinde har fået i et køkken, tænk at et så simpelt brød kan smage så godt! Opskriften er fra en mester-bager der hedder Jim Lahey, og han har formået at få det absolut bedste frem i sit brød.

Det er en meget utraditionel måde at lave brød på, for det første så skal det stort set ikke æltes og derefter bages det i en gryde. Lyder underligt, men man får noget der minder meget om et sydeuropæisk brød pga. sin sprøde skorpe og lækre krumme.

Næste gang vi får gæster til aftensmad hvor vi skal bruge brød til, så er det helt sikkert jeg laver det her. Det er da cool lige at smide et grydebrød på bordet 🙂

 • 625 g hvedemel, jeg brugte Tipo OO og det kan anbefales.
 • 5 dl vand
 • 2 tsk salt
 • Gær på størrelse med en ært, og lad nu være med at bruge mere end det 🙂

 1. Hæld vandet i en skål, rør salt og gær i.
 2. Bland melet i og rør godt rundt.
  Dejen er ikke fast som en bolledej men i stedet meget fugtig.
 3. Dæk skålen til og lad dejen hæve i mindst 12 timer, helst 18.
 4. Hæld dejen ud på et bord drysset med mel, fold den sammen et par gange (kun et par gang, den skal ikke æltes!) og kom den i en skål der er smurt med mel. Lad den hæve tildækket i 2 timer.
 5. Varm ovnen op til 250 grader og lad gryden inkl. låg stå derinde og varme med. Det er vigtigt at gryden er lige så varm som ovnen inden man går videre, lad den derfor stå i et kvarters tid efter ovnen har nået temperaturen.
 6. Tag gryden ud af ovnen, hæld dejen i gryden, kom låg på og bag den ved 250 grader i 30 minutter. Tag derefter låget af gryden, skru ovnen ned til 230 grader og giv brødet 15 minutter mere.
 7. Når tiden er gået tages gryden ud af ovnen og brødet vendes ud på en rist. Lad det hvile i 20 minutter og spis så løs 🙂