Luftig blomkålsgratin

Luftig blomkålsgratin

Med lille Simon der kun er 1 uge gammel så er det ikke nemt at få tid til nye opskrifter, lige nu står den mest på ting fra fryseren.

Men lidt nyt bliver det da til engang imellem, f.eks. denne luftige blomkålsgratin. Den er kopieret fra Koplevs Køkken, en podcast som jeg er helt pjattet med, og den smager sku godt. Jeg har rettet den lidt til, men æren for opskriften er helt hans 🙂

Jeg bruger ikke købe-rasp, det smager aldrig rigtig spændende. I stedet for laver vi det selv og denne gang ofrede vi en almindelig hvid bolle og lavede den til rasp, det gav en let sød rasp og passede godt til resten af gratinen.

Vi fik nye kogte kartofler med smør til og mere behøver man stort set ikke, ud over det så passer sådan en gratin her til stort set alt.

Opskriften passer til 4 personer.

  • 1 blomkålshoved
  • 50 g smør
  • 75 g mel
  • 3 dl blomkålsvand
  • 2 dl fløde (man kan også bruge mælk)
  • 4 æg
  • Rasp
  • Salt / Peber

  1. Pluk blomkålshovedet i små buketter og kog dem i let saltet vand i 5 minutter.
    Sæt derefter til afkøling.
  2. Smelt smør i i en gryde og rør melet i lidt efter lidt. Når smørret ikke kan optage mere mel kommes blomkålsvand og fløde i, rør det derefter godt ud.
  3. Lad det koge i ca. 5 minutter og smag til med salt/peber. Hvis det smager af mel så lad den koge et par minutter ekstra.
  4. Tag gryden af varmen, lad den køle af i 5 minutter og rør derefter 4 æggeblommer i.
  5. Hæld blomkålsbuketterne i massen og rør rundt.
  6. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtig i blomkålsmassen.
  7. Hæld det hele op i et smurt ildfast fad, drys rasp over og giv den ca 50 minutter ved 175 grader. Når toppen er flot gylden tages den ud.